5 Şubat 2016 Cuma

SICARIO


Henuz yolun cok basi ama yine de Denis Villeneuve sayesinde 2016'nin en etkileyici filmlerinden birini izledim demek sanirim ki yanlis olmayacak.. Sinema gozune cok guvendigim bir arkadasimin tavsiye ettigi, sonrasinda da hakkinda cok iyi elestiriler okudugum Kanadali yonetmen Denis Villeneuve, izlemeyi pek sevmedigim "aksiyon" turunu, kliseden uzak senaryosu ve alisilmisin disinda anlatimiyla sevdirecek kadar iyi bir film cikarmis ortaya..

Filmin basrolunde, "The Devil Wears Prada" ile taniyip, "Salmon Fishing in the Yemen" sayesinde iyiden iyiye sevdigim Emily Blunt var.. Emily yani Kate, oldukca idealist bir ajan rolunde ve yeni katildigi ekip ile olan iliskileri siradan aksiyon filmlerinin cok otesinde bir derinlige sahip.. Filmin diger basrol oyunculari ise; Josh Brolin (kendisini izledigim tek film sanirim Everest olmali..) ve 90'larin en karizmatik yuzlerinden biri olan, Benicio Del Toro. 

Film; Kate, Matt ve Alejandro ucgeninde, Amerika'nin Meksika kartelleri ile olan amansiz mucadelesini tum vahseti ile ve her iki taraf gozunden -ancak kesinlikle taraf olmayarak- anlatiyor.. Boylece de, Villeneuve diger aksiyon yonetmenleri arasindan siyriliveriyor ! Klise bir Amerikan propagandasi yapmak yerine sistemin en derinlerine inip yaptigi elestiri kesinlikle alkislanasi..

Filmin anlattigi derin nokta; yasal olan her seyin zamaninda yasadisi olusu.. ya da vice versa.. Aslinda film bu analizi ile, ulkemizin de icinde bulundugu uzucu siyasi tablonun ve askeri mucadelenin bir elestirisi sayilabilir.. Doguda yillardir yasanan vahset ve bu vahseti "sozde" ortadan kaldirmak icin yasatilan tum karsi vahset.... Hic biri medeniyet belirtisi icermiyor ve cozum odakli degil.. Iste Sicario'da islerin kana kan ile yurumediginin en guzel ve de en gercekci anlatimi var.. 

Villeneuve; Kate'in idealist yapisinin bozguna ugrayisi ve yasadigi cokusu de izleyiciye muthis aktarmis.. 

Mutlaka izleyin !

iyi seyirler 
lulu 
x

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder